Nature - Laatst gewijzigd op 26 Sep. 2017
Knutselen met kinderen in de herfst
Als het buiten kouder, natter en ongezellig wordt, blijft iedereen het liefste lekker thuis. De tijd die je daar doorbrengt, kan je optimaal gebruiken om met de kinderen leuke herfstversieringen te maken. We laten zien wat er gemaakt kan worden met natuurlijke materialen en ook met de in de winkel verkrijgbare knutselspullen.
Knutselen met natuurlijke materialen
Laten we beginnen met de materialen die je zo kunt vinden tijdens een herfstwandeling: kastanjes, noten, bladeren, takken enzovoort.
Poppetjes van kastanjes
Wie kent ze niet, de bekende mannetjes en dieren van kastanjes? Er is niet veel nodig om ze te maken. Afgezien van de kastanjes zelf heb je bijvoorbeeld takjes, mos, veertjes, vilt, watten en pijpenstokers nodig om voeten, vleugels, armen, haren, mutsen en wat je nog meer verzint, te maken. Tandenstokers, lucifers of stukjes touw zijn bedoeld om de verschillende lichaamsdelen met elkaar te verbinden. Met viltstiften kan je de poppetjes een gezicht en andere details geven. De keuzemogelijkheden bij poppetjes is vrijwel onbeperkt, laat je fantasie en die van je kinderen de vrije loop. Misschien willen je kinderen ook eens Orry, het boefje van Center Parcs, en zijn vrienden maken?
Levendige blaadjes
Ook met de prachtige bonte herfstbladeren kan je dierfiguren maken.Verder ontstaat ook een prachtig kunstwerk als je de bladeren als sjablonen op linnen of een blad papier of karton legt en met een tandenborstel verfdruppels rondom het blad sproeit. Gebruik veel kleuren en verschillende soorten bladeren. Eenvoudige middelen leveren een geweldig resultaat op.
Knutselen met papier, transparantpapier enzovoort
Ook in de winkel verkrijgbare knutselmaterialen zijn bij het herfstknutselen uiteraard onmisbaar. Hoe moet je anders draken, lantaarns en raamafbeeldingen maken?
Lantaarns, lantaarns...
Ongeacht of het voor Sint Maarten of als decoratieve kaarsenhouder voor thuis is bedoeld: in de herfst heeft een zelfgemaakte lantaarn altijd een nuttige functie. Ook hierbij moet je kiezen: heb je liever een uil, een vos of een fantasiewezen? Teken eerst een sjabloon op papier en knip de onderdelen uit die je door transparant papier wilt vervangen. Volg daarbij de omtrek van de figuur. Breng de tekening tweemaal over op karton en knip de figuur uit. Breng alle details aan op de figuur die je nodig vind: ogen, neus, haren, stekels, veren - getekend of van karton met een andere kleur. Plak vervolgens het gekleurde doorzichtige papier in de uitsparingen. Om de voor- en achterkant met elkaar te verbinden, heb je een middenstrip nodig van karton, met een breedte van ongeveer 10 cm. en een lengte die afhankelijk is van de grootte van de figuur. Vergeet niet om rekening te houden met de "omgevouwen hoek" die je aan de beide uitgeknipte kartonfiguren vastplakt. Op deze tussenstrip zet je een houder voor het theelichtje. Als je met de lantaarn door het duister wilt wandelen, moet je aan de bovenkant van de lantaarn een greep aanbrengen. Let op dat de vlam van het theelichtje nergens te dicht bij het karton komt.
Als je meer ideeën hebt of als een van onze voorbeelden heel goed is gelukt, horen we dat graag!
Informatie over de natuur in onze parken en onze duurzame initiatieven vind je in Our Naturall Plan.